Parcul Etnografic Romulus Vuia
Planul tematic al Parcului a fost elaborat in anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, in care expunerea pavilionara si cea in aer liber sa se completeze reciproc. Muzeul era conceput si ca o unitate economica in care gospodariile urmau sa fie locuite, efectiv, de catre familii reprezentative pentru zonele de provenienta.
In perioada 1929-1940 au fost transferate in Parcul Etnografic urmatoarele constructii: Casa din Vidra (1929), o stana din Poiana Sibiului impreuna cu ciobanul si 75 de oi (1930), Troita din Lupsa (1931), Gospodaria din Telciu (1932) - donatia locuitorilor comunei Telciu si Sura maghiara din Stana (1936). In paralel, au fost intreprinse formalitatile in vederea transferarii urmatoarelor obiective: Casa olarului Moise Terme din Leheceni (Bihor), Gospodaria nr. 397 din Poiana Sibiului, Gospodariile din Arieseni (Muntii Apuseni), Pestera (zona Bran), Biserica de lemn din Fildu de Sus (1727), donata in 1924 de catre comunitatea sateasca si cea din Negrilesti. In urma Diktatului de la Viena (30 August 1940), Muzeul Etnografic si Parcul National se refugiaza la Sibiu, unde functioneaza pana in anul 1945 cand, in luna iulie a aceluiasi an, personalul si patrimoniul revin la Cluj. Din toate constructiile, existente anterior razboiului in Parcul Etnografic, numai casa de la Vidra a supravietuit, toate celelalte fiind distruse in perioada razboiului.
In 1956, Teodor Onisor si Valer Butura au restructurat planul tematic al parcului, stabilind patru sectoare tematice, adoptandu-se totodata denumirea de Sectie in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Odata cu aceasta restructurare s-au stabilit criteriile stiintifice, pe baza carora urmau sa fie transferate constructiile in Parcul Etnografic, precum si zonarea etnografica a Transilvaniei.
Palatul Banffy
Palatul Banffy a fost construit intre 1744-1785; poseda un stil baroc tarziu si rococo, fiind proiectat de arhitectul sibian Johann Blaumann.Cladirea este fosta resedinta a guvernatorului Transilvaniei György Banffy, astazi pentru clujeni este Muzeul de Arta., Fatadele sunt bogat ornamentate cu statui pilastri, cornise de mare rafinament artistic, curtea de onoare are o decoratie somptuoasa; iar interioarele de un lux aristrocratic sunt construite din marmura, stucaturi, parchete fine, oglinzi si candelabre.
Spatiul de la etajul palatului este destinat Galeriei Nationale. In anul 1990, Galeria Nationala a fost inchisa pentru reorganizare, impusa atat de starea avansata de degradare a edificiului cat si de nevoia de a organiza expunerea permanenta in functie de noile cercetari si de piesele ahizitionate sau donate in ultimul timp. Printr-o restaurare atenta, spatiul de expunere generos de la etajul palatului Banffy a redobandit o configuratie foarte apropiata de acea originara, fiind in acelasi timp perfect adecvat functiei de muzeu de arta. Au fost selectate 325 de piese de pictura si sculptura carora li s-au pregatit o tinuta de expunere (restaurare, conservare rame, socluri) adecvate valorii lor artistice deosebite.
Noua paginatie a Galeriei Nationale, redeschisa pentru public in luna ianuarie 1996, propune o sinteza de patru secole de arta romaneasca cu un accent firesc pe fenomenul artistic din Transilvania: Altarul de la Jimbor (secolul al XVI-lea), pictura BIedermiir, arta stil 1900, avangarda, artistii legati de Scoala Superioara de Arte Frumoase si de Centrul Artistic Cluj: Alexandru Popp, Szolnay Sandor, Pericle Capidan, Catul Bogdan, Aurel Ciupe, Romul Ladea, Petre Abrudan, Tasso Marchini, Alexandru Mohy, Szervatius Jeno, Theodor Harsia, Kovaks Zoltan, Nagy Albert, Anton Lazar, Virgil Fulicea, Constantin Dinu Ilea, Ioan Sima, Egon Mark Lovith.
Muzeul Zoologic al Universitatii Babes-Bolyai
Muzeul Zoologic este adapostit la parterul cladirii in care se afla Facultatea de Biologie. Planul dupa care a fost construita aceasta cladire este identic cu cel al Institutului de Zoologie din Napoli si a fost ridicat in jurul anului 1912.
Numarul de sali de care muzeul dispune este de 10, dar numai sapte dintre acestea sunt destinate publicului vizitator. Infiintat in 1859, ca o sectie a Muzeului Ardelean, muzeul si-a sporit treptat zestrea, numarand in prezent peste 200.000 de piese.
Statuia lui Matei Corvin
Matei Corvin, un clujan care a devenit regele Ungariei si a domnit intre anii 1458-1490. Fiind un rege drept si de aceea si foarte iubit de supusii sai, dupa moartea sa a dat nastere unui slogan: "a murit regele, a murit dreptatea". Localnicii au dorit sa ridice o statuie in amintirea lui, au donat bani, iar sculptorul Janos Fadrusz a realizat statuia, care a fost dezvelita in 1902.
Valoarea statuii a fost recunoscuta si de juriul expozitiei mondiale de la Paris din anul 1900, unde sculptorul a castigat locul I. Monumentul statuar il are in centru pe Matei Corvin pe un soclu iar cu o treapta mai jos sunt generalii sai : Magyar Balazs, Kinizsi Pal, Zapolya Istvan si Bathori Istvan.
Biserica Ortodoxa din Deal
Lacasul numit si Biserica Sf. Treime din Deal a fost ridicat intre anii 1795-1796 cu sprijinul negustorilor romani din Brasov. La constructia ei au contribuit negustori greci si macedoneni din Cluj, precum si negustori romani din Brasov.
Patrimoniul bisericii cuprinde manuscrise si carti religioase, icoane si obiecte de cult, tiparituri de mare valoare - unul dintre acestea este "Liturghierul" tiparit in 1797 la Bucuresti. In perioada anilor 1919-1932 biserica a fost catedrala a Episcopiei reinfiintate a Vadului si Feleacului.
Muzeul Memorial Emil Isac
La un an dupa moartea poetului, in 1955, s-a infiintat muzeul. Situat pe strada care ii poarta numele, muzeul functioneaza in casa locuita de familia Isac inca din anul 1895.
Muzeul cuprind trei incaperi. In prima sunt expuse documente referitoare la viata si activitatea poetului, cea de-a doua fiind dedicata tatalui sau, dr. Aurel isac, avocat in procesul este camera de lucru a poetului, pastrata intocmai.In aceasta incapere se afla o impresionanta biblioteca ce contine aproximativ 1700 de volume in diferite limbi, multe dintre ele purtand dedicatiile autorilor respectivi.
Manastirea si Biserica Franciscanilor
La inceput in acest loc se afla prima biserica a Clujului, care a fost construita la sfarsitul secolului XI, inceputul sec. XII, si distrusa cu ocazia navalirii tatarilor. In secolul al XIII-lea probabil dominicanii tot aici au construit o biserica noua boltita, care cu timpul a devenit neincapatoare.Astfel intre anii 1428-1529 cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, Matei Corvin si altii, s-a inceput realizarea puternicului complex arhitectonic: biserica gotica si o manastire cu o curte interioara.
Acest complex de-a lungul timpului a avut mai multi stapani. In anul 1600 a ajuns la reformati, de la ei la iezuiti, care au daruit ruinele bisericii arse franciscanilor. Ei in perioada 1728-1745 au reconstruit-o. Ansamblul face parte din cele mai vechi cladiri ale Clujului. Dispune de un patrimoniu care cuprinde diverse obiecte de cult, icoane, o serie de manuscrise vechi si o biblioteca.Aici a funtionat si o scoala cu renume, la care a invatat Nicolaus de Mirabilibus, ajuns mai tarziu profesor la Universitatea din Florenta.
Templu Memorial al Comunitatii Evreiesti
In Clujul de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial exista o comunitate evreasca mare cu 5 biserici si peste 10 case de rugaciuni.Templul Memorial al Deportatilor a fost construit dupa proiectul arhitectului Hegner Izidor.
Inaugurata in anul 1887, cladirea a fost devastata de legionari in 13 septembrie 1927. Atunci statul a contribuit la repararea ei. In anul 1944, dupa deportarea evreilor in lagarele naziste, in urma unor explozii sinagoga a suferit grave avarii.A fost restaurata in anul 1951, de comunitatea evreiasca din Romania. Astazi este singura sinagoga din Cluj, care functioneaza.
Biserica din Calvaria
In cartierul Manastur era o puternica abatie benedictina, Monasterium Beatae Mariae de Clus, cu zid de aparare, construita in sec. al IX-lea. Biserica actuala este doar o parte modesta a fostei abatii, din pacate nu poate fi reconstruita configuratia originala. Calugarii benedectini s-au stabilit in incinta fortificata in perioada 1077-1095). Cu ocazia navalirii tatarilor la Cluj (1241) si manastirea fost pradata si arsa. Regele Bela al IV-lea a refacut-o in anul 1263. Din cauza atitudinii razboinice a abatiei Matei Corvin a hotarat demolarea zidurilor.
In anul 1579 biserica a ajuns la iezuiti. In anul 1787, episcopul Alexandru Rudnai a hotarat demolarea bisericii si a edificiilor din jur, doar altarul a supravietuit, care a fost transformat intr-o capela, si statuia Preacuratei Fecioare Maria cu Pruncul Isus in brate, care este pe un soclu sub un baldachin gotic chiar deasupra usii de la intrare.In 1896 biserica romano-catolica a construit o nava noua, iar in 1923 a inchiriat-o bisericii greco-catolice.
Dupa expirare s-a scris 1948, deci a ajuns la biserica ortodoxa, si numai in anul 1994, dupa construirea unei biserici noi ortodoxe a ajuns inapoi la biserica romano-catolica. Biserica are o orga construita in 1792, de mesterul Samuel Maetz din Biertan, pentru bisericia evanghelica din Daia Saseasca, de unde dupa descresterea comunitatii a fost mutata la biserica Calvaria. La biserica se poate ajunge prin coltul de sud-est al dealului Calvaria, printre cele doua dealuri artificiale. Pe unul se afla Capela-Calvaria (construita in 1831), iar pe celalalt o clopotnita proiectata de Károly Kós in 1922. Aleea asfaltata duce la biserica.La sud de cladirea bisericii sunt morminte din secolul XIX, iar spre nord-vest se pot pot observa ruinele forificatiei.
Gradina Botanica
Gradina Botanica a Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca a fost infiintata in anul 1920 de catre prof. Alexandru Boza. In organizarea ei primeaza conceptia stiintifica in materie de clasificare a plantelor si de fitogeografie, armonios imbinata cu rafinamentul artistic care-i imprima o nota de farmec si pitoresc cu totul aparte. Gradina ocupa o suprafata de 14 ha de un teren accidentat si variat, care se preteaza cu succes la cultivarea unor colectii de plante extrem de diversificate, provenite de pe toate meridianele Terrei, colectii care insumeaza aproximativ 10.000 de taxoni. Spatiul este impartit in mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal, fiecare cu specificul sau.
O sugestiva amenajare o constituie Gradina Romana, dominata de statuia zeitei Ceres si de diverse piese arheologice descoperite in municipiul roman Napoca, populata cu plante de cultura, legume si flori ce cresteau in gradinile romane, cultivate si azi in gradinile taranesti la noi. In incinta Gradinii botanice este situat Institutul botanic reprezentat de colectivul de botanica al facultatii de Biologie si Geologie. Tot aici se afla Muzeul botanic cu 6.900 de piese divers colorate si Herbarul Universitatii care adaposteste 635.000 coli de herbar cu plante provenite din toate provenite din toate regiunile globului.
Cateva dintre punctele de atractie:
Sectorul ornamental-aici sunt cultivate zeci de specii cu sute de soiuri de plante lemnoase si ierboase care incanta ochiul vizitatorilor de la topirea zapezii pana la primele ingheturi ale toamneiGradina Japoneza-flora asiatica se intinde in jurul minunatei Gradini japoneze, amenajate in stilul traditional intermediar gyo-no-niwa, cu numeroase elemente de arhitectura peisajera specifice.
Complexul de sere- este alcatuit din sase sere in care sunt cultivate plante ecuatoriale, tropicale si subtropicale, cum sunt: celebrul nufar de pe Amazoane, impozantii palmieri, plante australiene si mediteraneene, plante suculente, orhidee si ferigi tropicale. Sectorul sistematic- unul dintre cele mai importante sectoare ale Gradinii botanice, constituie o carte vie de botanica, in care speciile sunt grupate pe familii, iar acestea in ordine si clase, dispuse in ordine filogenetica.
Casa Matei Corvin
Este un alt monument istoric de marca al Clujului construit in secolul al XV-lea. Aici s-a nascut in 1443 Matei Corvin. Dupa renovari succesive, cladirii i s-a redat forma initiala.
Catedrala Ortodoxa
Catedrala a fost construita intre 1921-1933 in stil bizantin si romanesc. Cladirea este impodobita cu bogate reliefuri cioplite in piatra, pline de fantezie, motive geometrice si florale.Cupola a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia. Piata catedralei a fost amenajata in 1993, cand a fost inaltata si statuia lui Avram Iancu.
Catedrala are o vasta colectie de colectie de arta veche, manuscrise, carti, vechi tiparituri documente despre istoria bisericeasca si despre trecutul neamului romanesc.
Bastionul Croitorilor
Bastionul Croitorilor este unul din putinele monumente care au facut parte din Vechea Cetate a Clujului si care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. Fiecare bastion (turn) al zidului medieval de aparare a fost finantat de alta breasla (Croitori, Cizmari, Tamplari, Sapunari, Rotari, Olari, Zidari, Curelari etc). Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale ridicate incepand cu secolul XV (este amintit deja in anul 1475). Intre anii 1627-1629, in perioada principelui Gabriel Bethlen, bastionul a fost reconstruit, ajungand la forma actuala. Este construit din piatra faltuita zidurile masive pastrand inca lacasurile de tragere. Spre nord, lipit de el, se mai pastreaza inca o bucata din zidul de piatra cu creneluri si drumul de straja pe zid.
A fost denumit dupa breasla croitorilor din Cluj care l-a intretinut si a avut obligatia pazei orasului in acel punct, fiind singurul bastion al cetatii vechi care s-a pastrat integral. Dupa batalia de la Miraslau, Baba Novac si preotul Saski au fost prinsi, torturati si executati in cetatea Clujului de catre nobilii transilvaneni. In apropierea bastionului a fost expus, in 1601, trupul tras in teapa al lui Baba Novac, general al lui Mihai Viteazul.
Acvariu USAMV
Acvariul USAMV a fost realizat in anul 2003, in cadrul Universitati de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Este structurat in 2 compartimente: unul destinat speciilor exotice format din 13 acvarii cu dimensiuni cuprinse intre 200 si 300 litrii si un compartiment destinat speciilor autohtone format dintr-un bazin cu un volum de peste 20 mii litrii.