URMĂREȘTE-NE PE
statuie donath

ISTORIC


Amplasat la încrucișarea unor drumuri de interes național și internațional, municipiul Cluj-Napoca a constituit în permanență un centru de atracție turistică, atât datorită monumentelor aparținând trecutului istoric, cât și bogatei activități cultural-științifice favorizată de inestimabile valori găzduite în muzee și biblioteci de rezonanță națională, de existența teatrelor dramatice și lirice, cu largă audiență și pe plan internațional, și nu în ultimul rând de existența primului muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic Romulus Vuia, o secție în aer liber a Muzeului de Etnografie (un muzeu al satului) aflat în zona Hoia din Cluj-Napoca.


Complexul Hotelier Premier și-a deschis porțile începând cu anul 2005 și este amplasat la 10 minute de centrul orașului în cartierul Grigorescu, pe strada Donath, la poalele pădurii Hoia, o zona cu un puternic impact istoric și etnografic.


Legenda lui Donath, clujeanul căruia concetățenii i-au ridicat o statuie, a fost reconstituită cel mai bine de Lukacs Jozsef, autorul cărții "Povestea orașului - comoară". Întâmplarea povestită de această legendă a avut loc când turcii reprezentau cel mai mare pericol pentru țară, dar deoarece se știa că Transilvania Civitas Primaria, adică primul oraș din Transilvania, era apărat de ziduri puternice și de numeroși oșteni, au evitat să o atace direct. Și asa s-au gândit să înceapă un asediu lung și să înfometeze orașul până când vor reuși să-l cucerească. Clujul era bine pregătit pentru un lung asediu: orașul era mare, bogat, avea din belșug rezerve de hrană, iar apa nu reprezenta o problema, căci acolo curgea Someșul, chiar sub zidurile cetății. Turcii însă născociseră un plan diabolic. S-au gândit să taie dealul care se va ridica între valea Someșului și valea Nadășului și să devieze Someșul în valea Nadășului, lăsând astfel orașul fără apă. Au dat curs acestui plan, începand să "sape dealul", scrie autorul în cartea sa.
"Din fericire, un cioban, pe nume Donath, care păstorea turma în apropiere, lângă pădurea Hoia, a observat acest lucru. El și-a dat seama că planul turcilor era un mare pericol pentru oraș. A părăsit turma și a fugit prin poarta Mănășturului, până în centrul Clujului, unde a alertat apărătorii orașului. Legenda spune că, după ce a transmis vestea, din cauza emoției și a efortului, Donath a murit subit. Clujenii au ieșit din oraș, au atacat și au alungat turcii, salvând astfel orașul. În semn de mulțumire și recunoștiință pentru fapta eroică a lui Donath, i-au ridicat o statuie pe Dealul Cetățuii, chiar în locul în care acesta obișnuia să-și pască oile. De atunci, bătrânii spun că omul de piatră coboară în fiecare noapte pentru a se convinge că orașul este în siguranță, după care, umplându-și ulciorul cu apă din Someș, se întoarce la locul lui, pe coama dealului, la Tăietura Turcului”.


Tot în apropierea complexului este amplasat Parcul Etnografic Romulus Vuia, o secție în aer liber a Muzeului de Etnografie, prima de acest gen din Romania.

Planul tematic al Parcului a fost elaborat în anul 1929 de profesorul Romulus Vuia, pornind de la necesitatea de a se realiza un muzeu etnografic complex, în care expunerea pavilionară şi cea în aer liber să se completeze reciproc. Muzeul era conceput şi ca o unitate economică în care gospodăriile urmau să fie locuite, efectiv, de către familii reprezentative pentru zonele de provenienţă.Venind în întâmpinarea istoriei și tradițiilor românești, Complexul Hotelier Premier poate organiza în sezonul cald mese câmpenești cu specific tradițional, în incinta Parcului Etnografic Romulus Vuia.